Články
Top

Tragické okamžiky ve sportu

Sport sebou přináší fantastické momenty slávy, velkolepého vítězství a obrovské radosti, tu a tam se mohou objevit i tragické okamžiky, které otřesou nejedním sportovním fanouškem. Za sportovní tragédie může například náhoda anebo souhrn vskutku nešťastných okolností. Za náhlou a šokující událostí může stát lidská chyba, nezodpovědnost, nerozvážnost či přecenění sil. Takové okamžiky se nevyhýbají ledové ploše, zelenému trávníku, ledovému korytu, upravené lyžařské trati, motocyklové či automobilové trase.


Skoro všichni sportovci musí čelit různým zraněním a pohmožděninám. Závažnější poranění se neobejdou bez operace a následné rekonvalescence.
Tragické drama mohou způsobit rozzuření fanoušci. Tito chuligáni se vyzbrojují tyčemi, mačetami, noži, boxery, pistolemi a pyrotechnikou. Právě těmito zbraněmi útočí na jiné fotbalové fanoušky. Těm mohou způsobit různá poranění, mnohdy i smrtelná zranění. Nejčastěji tato dramata propukají přímo na utkání, kde se strhující fotbalová podívaná proměňuje v krvavá jatka. Ovšem najdou se i tragické okamžiky ve sportu, které byly způsobeny teroristickým útokem. I v tomto případě umírají nevinní lidé.


Sportovci umírají nejen na hřišti, ale i ve vzduchu. První letecké neštěstí se stalo v roce 1948, zde zahynulo 6 československých hokejistů. Následně přišlo o život v rámci letecké katastrofy nespočet lidí. Připomenout si můžeme rok 1960, v tomto období se zřítila hned dvě letadla. V prvním letěla dánská fotbalová olympijská reprezentace a v druhém byla reprezentace amerického fotbalu California Polytechnic State University. Dne 15. února 1961 svoji životní pouť ukončila americká krasobruslařská reprezentace. K dalším katastrofickým pádům letadla ve sportu se řadí rok 1969, 1970, 1972, 1975, 1977, 1979, 1980, 1987, 1989, 1993, 2001, 2004, 2008 a 2011.

 

Rychlý kontakt

Prostřednictvím následujícího formuláře nám můžete zaslat jakýkoliv dotaz či připomínku.
Odeslaný text bude doručen na adresu objednavky@pohary-bauer.cz.