Články
Top

Sportovní poháry v Česku

První část článku se věnovala třem nejznámějším sportovním pohárům v Česku. Tím prvním byla zbrusu nová trofej pro vítěze Gambrinus ligy. Druhým byla zase umělecky vyvedená trofej pro vítěze basketbalové Mattoni soutěže. A nakonec pardubickými hokejisty dvakrát poničená „příliš velká“ cena pro vítěze Tipsport extraligy. V druhé části se podíváme na Prezidentský pohár, který je další cenou přebíranou prvoligovými hokejisty, dále Zlatou helmu, která je také oceněním za výkony hokejistů a Zlatou přilbu, kterou pro změnu obdrží vítězové plochodrážního závodu a nakonec pohár pro vítěze golfové Czech PGA Tour.

Prezidentský pohár

Toto ocenění získává tým, který zvítězí v základní části Extraligy. Pohár nemá příliš dalekou minulost, uděluje se teprve od sezóny 2009/2010. Včetně podstavce, který je vyroben ze dřeva měří pohár z pozlacené a postříbřené alpaky, šedesát šest centimetrů. Trofej přitom váží slušných dvacet dva kilogramů. Prvním klubem, který získal místo na štítku na podstavci byl HC Plzeň 1929.

Zlatá helma

Zlatá helma je udělována hráčům a brankářům české hokejové extraligy za nejkrásnější akci či zákrok. Zajímavé na tomto ocenění je, že o jeho udělení rozhodují diváci hlasováním v průběhu sezóny. A název rozhodně neklame, pozlacená helma jako by z oka vypadla té opravdové.

Zlatá přilba

Zlatá přilba je udělována vítězi nejstaršího plochodrážního závodu na světě, který se koná každý rok v Pardubicích. Poprvé se přitom o zlatou přilbu soutěžilo už v roce 1929. Váží přibližně dvě kila a je vyrobena převážně z ryzího stříbra. Celá přilba je nakonec pozlacena. Za dlouhou historii si ji odneslo zatím jenom čtrnáct Čechů nebo Slováků. Zajímavé je, že přilba je vyráběna skupinou řemeslníků každý rok znovu a vítěz si tak cennou trofej odnáší domů.

Pohár Czech PGA Tour

Trofej pro vítěze prestižního golfového turnaje je udělována každý rok. Trofej jako taková je pouze symbolickým oceněním, profesionální i amatérští golfisté hrají především o finanční odměny, ovšem držet v ruce pohár je věcí cti. Pohár samotný není příliš vysoký, na dřevěném podstavci stojí tělo poháru s uchy ve tvaru letek a víkem.
Rychlý kontakt

Prostřednictvím následujícího formuláře nám můžete zaslat jakýkoliv dotaz či připomínku.
Odeslaný text bude doručen na adresu objednavky@pohary-bauer.cz.