Články
Top

Slavné poháry - Davis Cup

Mezi nejznámější týmovou soutěž, nejen ve světě tenisu, patří Davis Cup. Tuto soutěž pořádá Mezinárodní tenisová federace (ITF) a účastní se ji spousta špičkových mužských reprezentačních družstev.
Za otce tohoto turnaje lze pokládat Dwighta Davise z Hardvardského tenisového klubu, který vytvořil schéma utkání a hlavně zakoupil pohár Davis Cupu v známé podobě salátové mísy.
První utkání se uskutečnila mezi USA a Velkou Británií v roce 1900. O čtyři roky později se soutěž rozšířila o týmy Austrálie a Nového Zélandu.

Něco z historie
Další zlom nastal po roce 1945, kdy se po smrti zakladatele soutěž oficiálně přejmenovala na Davis Cup. Po tomto roce nachází období nadvlády Austrálie, která vyhrála finále 15 krát a do finále se dostala 22 krát. V historii Davis Capu je významný také rok 1973, kdy Indie odmítla nastoupit ve finále proti Jihoafrické republice kvůli její politice apartheidu.

Významné změny herního systému nastaly v roce 1981, kdy byla utvořena šestnáctičlenná světová skupina a systém podskupin a v roce 1989, kdy byl začleněn tie-break.

Jak turnaj probíhá?
Aktuálně tedy platí, že během celého roku bojuje 16 týmů v systému play-off. Pro výhru v soutěži je tedy třeba získat 4 vítězství. Prohra v prvním kole automaticky znamená postup do baráže, v které bojují týmy o postup mezi 16 nejlepších do dalšího ročníku David Cipu. Týmy jsou dle regionu rozčleněny do 3 zón (Americká, Evroafrická a Asijskooceánská).

Hlavní turnaj pořádá vždy jeden ze soupeřů. Utkání probíhá ve třech za sebou jdoucích dnech  - obvykle pátek, sobota a neděle. Kapitán mužstva má za úkol nominovat 4 hráče. První den se hrají dva zápasy jednotlivců, druhý den 1 zápas ve čtyřhře a poslední den opět dva západy jednotlivců. Pro vítězství je třeba vyhrát tři vítězství. Obvykle se hraje na tři vítězné sety, poslední den je však možné při rozhodnutém stavu dohodnout odehrání pouze 2 setů.

Česká republika aktuálně drží 2 vítězství v tomto prestižním turnaji.
Rychlý kontakt

Prostřednictvím následujícího formuláře nám můžete zaslat jakýkoliv dotaz či připomínku.
Odeslaný text bude doručen na adresu objednavky@pohary-bauer.cz.