Články
Top

Putovní pohár MS

Začátkem měsíce května, konkrétně 9. 5., poprvé hráči celků Francie a Kanady uslyšeli úvodní hvizd hlavního rozhodčího, který jím zahájil 78. mistrovství světa v ledním hokeji konané v hlavním městě Běloruska Minsku.

Během celého mistrovství na internetu nejdete množství stránek, které se věnují aktuálnímu dění z hokejových arén. Jen málo z nich však informuje o zajímavostech šampionátu, proto jsme se rozhodli o těch největších„perličkách“ napsat.

Kde probíhá boj o mistrovský pohár

Letošní mistrovství světa se odehrává v jediném městě – Minsku. Kromě toho, že se jedná o hlavní město Běloruska, je se svými 1,8 miliony obyvatel také největší.

Mistrovský turnaj je ve své základní části rozdělen do dvou skupin, z nichž každá má svou vlastní halu. Skupina A, ve které zápolí i český národní tým, obsadila halu Čižovka. Ta leží na jižním okraji města, v těsné blízkosti stejnojmenné nádrže a dalších sportovišť pro profesionální i rekreační sportovce. Postavena byla v roce 2013 právě za účelem mistrovství a pojme více než 9 000 diváků. Kromě základní skupiny se zde odehrají i čtvrtfinálové a jedno semifinálové utkání.

Zdroj: Wikipedia.org

Hlavní boje o putovní pohár pro mistry světa a kompletní sadu bronzových, stříbrných a zlatých medailí se odehrají v mnohem větší hale – Minsk-arena.  Tato víceúčelová sportovní hala zaměřená převážně na zimní sporty jako je hokej, krasobruslení nebo rychlobruslení, otevřela svá hlediště veřejnosti počátkem roku 2010. Od té doby se zde konala celá řada významných událostí, jako například utkání hvězd kontinentální ligy (za účasti 4 českých hráčů a 1 českého asistenta trenéra) nebo koncerty Jennifer Lopez či Eltona Johna. Její kapacita šplhá na úctyhodných 15 000 diváků, kteří tak mohou během utkání vytvořit velice dobrou atmosféru. Kromě vyřazovacích bojů se zde hrají i zápasy základní skupiny B.

Zdroj: germany.mfa.gov.by

O co se na mistrovství hraje

Každý rok hráči 16ti týmu z elitní světové skupiny bojují kromě medailí také o putovní pohár, jež vždy po roce mění své majitele. Cena i přes to nikdy není totožná. Na jejím dřevěném podstavci totiž postupně s každým vítězem přibývají cedulky informující o zlatém týmu. O medailích se toho příliš neví. Médii totiž neproběhla žádná zmínka o jejich podobě – jaký motiv tedy jejich autoři zvolili zatím zůstává neznámý.

Zdroj: lokotrutnov.cz

Perličky z mistrovství

Každé mistrovství má několik zákulisních nebo méně diskutovaných perliček, které jsou však pro fanoušky o to zajímavější. Přehled několika vybraných přinášíme níže

Zdroj: ČT sport - Martin Hosták

·         V případě našeho úspěchu a kanadského neúspěchu vyrovnáme medailovou bilanci nejúspěšnějšího týmu historie mistrovství.

·         Česká televize odvysílá největší počet přenosů od roku 1956 – 52 z celkových 64 utkání.

·         Mezi rozhodčími je nejvíce zastoupena česká národnost – 3 hlavní a 1 čárový.

·         Kromě tabletu komentátoři začnou s testování Google glass – ostrý provoz je v dohlednu.

·         I přes obavy veřejnosti je běloruské mistrovství jedno z divácky nejnavštěvovanějších vůbec.

·         Odhadem lide u jediné sázkové kanceláře vsadí cca 250 mil. Kč (aktuální max. vsazená částka pro toto MS je 65 000 Kč).

·         Jaromír Jágr (42 let, 110 kg) oznámil, že letošní boj o pohár je jeho poslední.

·         Šampionát je v hledáčku nevládních organizací, díky diktatuře prezidenta Lukašenka.

·         Nejlevnější vstupenky seženete za 7 Euro (základní skupina), nejdražší volně prodejné za 424 Euro (finále)

Pokud byste se však rozhodli do Běloruska na zápasy vypravit, počítejte kromě 1100 – 1500 km dlouhé cesty do Minsku s dostatečnou rezervou před zápasem, místní policie si totiž dává záležet na bezpečnostních kontrolách – a prošacovat více než 9 000 lidí chvíli zabere.

Rychlý kontakt

Prostřednictvím následujícího formuláře nám můžete zaslat jakýkoliv dotaz či připomínku.
Odeslaný text bude doručen na adresu objednavky@pohary-bauer.cz.