Články
Top

5 nejoblíbenějších sportů v Asii

Na asijském kontinentu mají převahu tradiční bojové sporty, mezi něž patří taekwondo, karate, judo, kendo.


Taekwondo se vyvinulo ze starodávného korejského bojového umění zvaného Taek Kyon, jehož kořeny přinejmenším sahají na korejský poloostrov a vycházelo z jedinečné vypracované techniky úderů a kopů. Tamější lidé si jej předávali z generace na generaci. Až před cca 61 lety dosáhl tento sport dokonalosti. I přesto že taekwondo je právem pokládán za mladý bojový asijský sport, zařadil se před 22 lety mezi olympijské disciplíny.

Karate je bojový sport spjatý s východní filozofií (především buddhismem). Počátky tohoto útočného bojového umění sahají do druhé poloviny čtrnáctého století. Zde znatelně přebírá některé prvky z čínského bojového umění. V průběhu dalších staletí se karate rozvíjí, za jeho rozvojem stojí zejména mistři karate, kteří udávali směr tohoto bojového umění. Klasické karate využívá ve své podstatě údery. Může jít o údery pěstmi, lokty, nohami či koleny. Zatím toto bojové umění není olympijským sportem, ale kdoví. Možná že za několik let tomu tak bude.

Judo je populární styl bojového umění, jež založil před 134 lety profesor Džigoró Kanó. Tomuto sportu se věnují Číňané od malička. Jenom někteří dosáhnou svého vysněného cíle, putují od soutěže k soutěži a vyhrávají jednu cenu za druhou. Tito šťastlivci mají to obrovské štěstí, že díky tomuto sportu zabezpečí nejenom sebe, ale i svou rodinu. A co více zapíšou se do dějin mezi nejlepší judisty. Šampioni juda mohou své síly změřit kupříkladu na olympijských hrách.

Japonské umění boje s mečem se formovalo až do začátku dvacátého století. Nicméně už ve dvanáctém století samurajové praktikovali kendo. Umění meče se používalo přes 200 let. Jakmile došlo k rapidnímu úbytku bojů s mečem, začalo se to odrážet i na výcviku. Byla nastolena nová pravidla. Boj se stal bezpečným a to díky sofistikované ochranné výbavě. Japonské kendo je dnes již součástí olympijských her.

Mezi další nejoblíbenější sporty v Asii patří lukostřelba. Jedná se o národní sport, který má na tomto kontinentu bohatou historii. Lukostřelba se stala poprvé v roce 1900 olympijskou disciplínou.

Obyvatelé nejlidnatějšího světadílu si rádi zahrají také fotbal, tenis, kriket, lední hokej, volejbal a stolní tenis.

Rychlý kontakt

Prostřednictvím následujícího formuláře nám můžete zaslat jakýkoliv dotaz či připomínku.
Odeslaný text bude doručen na adresu objednavky@pohary-bauer.cz.