Články
Top

4 nejznámějších trofeje na světě

Trofeje jsou symbolem toho, čeho lidé ve sportu dokázali. Některé trofeje se staly světovým symbolem a tak je každý, i nesportovec, na první pohled rozpozná. Které jsou 4 nejznámější?

1. Zlatá olympijská medaile

Je to překvapení? Není to žádný pohár, přesto je zlatá medaile symbolem vítězství na celém světě. Ti, kteří ji obdrží, patří mezi nejlepší sportovní elitu na světě. Medaile ale sportovci dostávají až od roku 1904. Od té doby jsou 3 barvy medailí kopírovány na různých sportovních akcích.

Zlato, stříbro a bronz. Medaile nejsou vyrobeny z těchto kovů, jen se jimi označuje barva. Zlatá medaile obsahuje okolo 6 g zlata. Ale tady se nejedná o peněžní hodnotu medaile. Kdo ji spravedlivě obdrží, znamená to, že dokázal něco, co žádný jiný na světě nedokázal.

2. Stanley cup

Obrovská trofej, kterou dostávají šampioni NHL. Jeho výjimečnost je ta, že se předává od šampiona k šampionovi už po více než 100 let. Každý rok tak mění pohár svůj domov.

Stanley cup byl udělen poprvé roku a to roku 1892. NHL jej plně začala udělovat až od roku 1947. Hokejoví šampioni si nepřejí nic jiného, než pohár držet nad svou hlavou a pít z něj slavnostní přípitek.

3. Pohár z Wimbledonu

První turnaj ve Wimbledonu se konal roku 1877, což z něj dělá jednu z nejstarších sportovních událostí na světě. V té době závodili jen muži. Šampion získal stříbrný pohár s vyrytými slovy: "The All England Lawn Tennis Club Single Handed Champion of the World." A co je na něm nejzajímavější a asi také nejbizarnější? Na vrcholu poháru je posazený ananas. Vychází to z historie Anglie v 17. století, kdy byl ananas vysoce ceněnou komoditou.

4. Claret Jug

Šampioni v golfu mají také svůj ikonický pohár. Ten dostávají vítězové Open Championship nebo jak ho nazývají Američané – British Open. Vítěz, podobně jako se Stanley cupem, má nárok mít pohár u sebe po 1 celý rok do dalšího turnaje. Současný golfový pohár se předává od roku 1928. 

Uvědomte si, jakou hodnotu pohár pro soutěžící má. Vyrobíme vám pohár také, i když nezaručíme, že se stane ikonou jako tyto čtyři. 

Rychlý kontakt

Prostřednictvím následujícího formuláře nám můžete zaslat jakýkoliv dotaz či připomínku.
Odeslaný text bude doručen na adresu objednavky@pohary-bauer.cz.